Over ons
Ontstaan
In 1994 gaven de bestuurders van de stad Breda aan de stedenbouwkundige Rem Koolhaas de opdracht om een exclusief complex van woningen te realiseren op het vrijgekomen Chassé terrein. Hierover ontstonden felle discussies en er was veel kritiek. Sommigen noemden de plannen “Manhattan aan de Mark”.
De actieve Bredase ondernemer Jan Tebbe (1933-2006) verhief, samen met o.a. 5 plaatselijke architectenbureaus, zijn stem tegen de voorgenomen bouwactiviteiten. Hij werd daarin gesteund door velen die het Bredase erfgoed hoog in het vaandel droegen. Ze vonden de plannen te grootschalig en te massaal en niet afgestemd op de geleidelijke organische groei kenmerkend voor het historische centrum. Het tij was echter niet meer te keren.
Daarop nam Jan Tebbe c.s., op 1 januari 1996, het initiatief tot oprichting van de Vereniging Stadssociëteit de Gouden Cirkel.
Al 28 jaar actief dus!
Waar staat de Gouden Cirkel voor:
Wij streven ernaar het culturele erfgoed van de stad Breda te bevorderen, in het bijzonder het historische stadsdeel binnen de singels. We vinden het ook belangrijk dit erfgoed te integreren in de hedendaagse ontwikkelingen. Actief steunen we initiatieven op bovenstaand gebied in de stad Breda. Wij fungeren als intermediair en bieden een podium om deze discussie tussen belanghebbende partijen, bestuur en burgers, te stimuleren.
Ons Beeldmerk
De naam Gouden Cirkel is bedacht door Jan Tebbe. “Gouden Cirkel” is een metafoor voor een cultuurhistorische rondgang langs de markante pleinen en straten van de oude stad binnen de singels. Tevens is het een verwijzing naar de groep bewoners van de stad die zich rond de doelstellingen scharen. Het beeldmerk is ontworpen door 2 leden: de architecten Joost Margry en Leo Nouwens.
De Gouden Cirkel als Stadssociëteit
Vereniging Stadssociëteit De Gouden Cirkel functioneert volgens de sociëteitsformule: ”de historische rol van de stadssociëteit als informeel ontmoetingscentrum van bestuurders en burgers waarbij allerhande stedelijke kwesties en belangen in een aangename ambiance kunnen worden besproken”
De Gouden cirkel is geen inloopsociëteit, maar houdt eenmaal per maand, in principe de laatste maandag van de maand, haar bijeenkomst in theaterdinersalon De Avenue. Gratis toegankelijk, ook voor niet-leden! We groeien gestaag: het ledental staat begin 2024 op ongeveer 240.
De oogst van bijna 30 jaar Gouden Cirkel
Sinds 1996 hebben we ruim 200 openbare discussiebijeenkomsten, fora en excursies georganiseerd. We hebben hiermee een waardevolle bijdrage geleverd aan discussies die gingen over een groot aantal belangrijke ontwikkelingen in Breda. Zoals de inrichting van het Chassé Park; behoud kerkgebouwen zoals de H. Hartkerk; klooster Catharinadal/Casino; ontwikkelingen in het stationsgebied/Via Breda; bebouwing Molsterrein/Lange Stallen; invulling terrein suikerfabriek ’t Zoet. Bij veel discussiebijeenkomsten haalden we de krant, zoals tijdens de plannen voor de Open Haven/Nieuwe Rivier/Nieuwe Mark. Maar ook een bijeenkomst over het parkeren in de binnenstad: “De Blikken Cirkel”, mag genoemd worden net als de discussie over “ TGV: Trein met Grote Voordelen?”. Verder hebben we een behoorlijk aantal verkiezings- en politieke debatten georganiseerd over hete culturele hangijzers in de stad.
Naast deze meer op actuele problematiek gerichte discussies, organiseerden we ook talloze lezingen en excursies waarbij ons historisch cultureel erfgoed centraal stond. Regelmatig samen met het Bredaas Museum. Denk hierbij aan allerlei verhalen over de Nassau’s, de KMA en Breda, het Begijnhof, ons industrieel erfgoed, het Breda’s Mannenkoor, “de jacht in de Baroniestad”, “heerlijkheden in en om Breda”, bier en brouwerijen in Breda, la Vuelta in de Parel van het Zuiden. Breda Photo is een terugkerend, dankbaar onderwerp. Zie onder de knop “archief” een compleet overzicht van alle bijeenkomsten.
Speciaal thema: ” Ons Erfgoed nabij”. Daarbij zijn 5 Bredase wijken diepgaand bekeken en beschreven: Heuvel, Belcrum, de Haagse Beemden, Zandberg en als laatste Het Historisch Centrum. Hiervan zijn boekjes gemaakt die zowel in de boekhandel als tijdens onze avonden verkrijgbaar zijn.
Het gaat ons niet alleen om het gebouwde erfgoed. Ons kloeke jubileumboek “Landschappelijk Erfgoed Breda in Beweging”, mag er zijn, net als “Monumentale Bomen Breda”. Zie verder onder de knop: Onze publicaties.
Maak kennis met het bestuur
Wellicht hebt u al kennis gemaakt met het bestuur van De Gouden Cirkel tijdens een van de bijeenkomsten. In zijn samenstelling sinds de algemene vergadering begin dit jaar staat het gezelschap op deze foto, die gemaakt is door Wim van der Meeren.
Van links naar rechts Liesbeth den Hartigh (secretaris), Erik Kooij (penningmeester), Peter van den Heuvel (PR & communicatie), Gerrit Borgers (programma en PR), Marijke van der Putten (voorzitter).
Toekomst van de Gouden Cirkel
We kijken uit naar de volgende decennia. De stad is sterk in beweging en wij blijven dat ook. Mede dankzij de inbreng van een groeiend aantal actieve leden, werken wij enthousiast aan: “Het historisch geweten van hedendaags Breda”.
Statuten en huishoudelijk reglement
Q_Statutenwijziging vereniging De Gouden Cirkel
huishoudelijk reglement 7 maart 2022