Agenda

 • Jaarprogramma 2022

  Een nieuw jaar met een nieuw programma waarvan de eerste onderdelen al niet zijn doorgegaan. U weet vast wel waarom.

  Maar we gaan er van uit dat de activiteiten hieronder  wèl kunnen doorgaan. Mogelijk nog met Covid-maatregelen die eventueel apart vermeld worden. Standaard beginnen de maandelijkse bijeenkomsten om 20.00 uur in “ons” onvolprezen De Avenue, in de Waterstraat. Voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Vooraf: een heerlijk diner, alleen voor leden.

 • Maandag 31 januari: Peter van de Steenhoven houdt een inleiding over de wederopbouw van Breda na WO2 en de rol van burgemeester Claudius Prinsen daarbij. Helaas alleen nog voor (een gelimiteerd aantal) leden, na aanmelding en met geldige QR-code/bewijs van herstel. 

 • Dinsdag 8 februari: ” De Norbertinessen uit Oosterhout in de Grote Kerk van Breda”. Rondleiding langs deze bijzondere fototentoonstelling. Om 14.00 uur ontvangst door Marieke Wiegel, directeur van de Grote Kerk. Toelichtingen door Koos Breukel, de fotograaf en Femke Deen, historica die teksten op basis van interviews heeft gemaakt. Ook weer alleen voor leden, na aanmelding en met de gebruikelijke Corona-maatregelen.

 • Maandag 7 maart: om 17.30 uur begint het diner en om 18.45  de ledenvergadering. Daarna gaat het over de gemeenteraadsverkiezing. Dit alles alleen voor leden en genodigden. Het ziet er naar uit dat we voor het eerst zonder Corona-beperkingen bijeen kunnen zijn!

  Voor de vooruitblik over de gemeenteraadsverkiezing in Breda zijn zowel belangrijke cultuurdragers uitgenodigd als vertegenwoordigers van politieke partijen. Eerst kijken we naar ontwikkelingen in de laatst vier jaar die we essentieel vinden voor het cultuurklimaat in onze stad. Vervolgens de hamvraag: wat moet veranderen, versterkt of verbeterd? Wie zou daaraan kunnen bijdragen?

  Ons streven is om geen debat te voeren gericht op elkaar overtuigen, maar op zoek te gaan naar verbinding.

 • Maandag 28 maart: De identiteit van Breda: verleden en toekomst. Jan Willem Messer neemt ons in zijn lezing mee langs de geschiedenis van onze stad. Hij benoemt de meest markante gebeurtenissen die het DNA van de stad hebben gevormd en raakt zo aan de identiteit van de Parel van het Zuiden.

  Jan Willem Messer  is stedenbouwkundige en heeft de laatste 15 jaar gewerkt voor de gemeente Breda. Als gewaardeerd lid van onze vereniging heeft hij fors bijgedragen aan verscheidene van onze publicaties , o.a.in de reeks Ons Cultureel Erfgoed Nabij. Hij is tevens een van de auteurs van De historische atlas van Breda, die eind vorig jaar verschenen is.

  Aanvang 20.00 uur. Voor het eerst weer zonder Corona-beperkingen en dus ook weer voor iedereen vrij toegankelijk.

 • Maandag 2 mei: Van nonnenklooster tot educatieve campus BUAS

  Eerst voor leden van 16.00-17.30 excursie op de campus, gevolgd door het gebruikelijke diner van 18.00-19.30 in De Avenue.

  Gastspreker Nico van Os houdt zijn inleiding vanaf 20.00 uur.  Ook niet-leden zijn dan welkom.

 • Maandag 23 mei: De toekomst van cultuur in het Historisch Centrum van Breda. Sprekers tijdens deze avond zijn Dingeman Kuilman, Theo Andriessen en Lisette Spee. Kuilman, directeur van Stedelijk Museum Breda, gaat in op de verbinding van het Historische Centrum van de stad met de Nassaus. Andriessen is kwartiermaker van CrossArts, Spee is directeur van Electron. CrossArts is een bijzondere samenwerking van culturele instellingen in Breda, te weten de Grote Kerk, BredaPhoto, Brack, Tranzforma en Electron. CrossArts geeft vorm aan een “kunsthal zonder gebouw”. CrossArts vormt zo een culturele verrijking voor het Historisch Centrum.

 • Maandag 27 juni: La Vuelta in Breda. Speaker Kees Maas interviewt Pierre Pellenaars, zoon van Kees Pellenaars, ook bekend als Den Pel, over de wielercultuur in West-Brabant. Simone Richardson, projectdirecteur van La Vuelta Holanda, weet alles van LA Vuelta, niet alleen de sportieve, maar ook de commerciële en culturele aspecten komen aan de orde.

 • Dinsdag 12 juli: excursie Buitenplaats Weilust (alleen voor leden)

 • Maandag 29 augustus: de bijeenkomst staat in het teken van BredaPhoto, die op 8 september begint. Het thema is Theatre of Dreams. Het programma wordt geopend door Fleur van Muiswinkel, directeur van BredaPhoto. Het thema van het festival, Theatre of Dreams, staat centraal in de bijdrage van filosoof Paul van Tongeren, Denker des Vaderlands. Tenslotte licht Koen Hauser, een van de exposerende fotografen, zijn werk toe.

 • Dinsdag 13 september: Breda Photo in de Belcrum. Rondleiding, alleen voor leden.

 • Maandag 3 oktober: De KMA en Breda

  Avond over de innige, langdurige relatie tussen de Koninklijke Militaire Academie en de stad Breda.

  Eerste deel van de bijeenkomst: De historici Jan-Leendert Voetelink en Boudewijn van de Calseyde presenteren 2 studies over de markante Baron van Lavick, docent en gouverneur van de KMA van 1934-1945.

  In het tweede deel behandelt Wim Klinkert de oudste geschiedenis. Klinkert is hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie. Richard Tieskens gaat in op de de recentere geschiedenis van de KMA.

 • Maandag 31 oktober: Vrouwen van Willem van Oranje

  Historica Femke Deen belicht haar biografie over Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje. Vervolgens komt ook haar binnenkort te verschijnen biografie aan bod over Charlotte de Bourbon, de derde vrouw van Willem de Zwijger. Twee bijzondere vrouwen op één avond!

 • Maandag 28 november:

 • Maandag 12 december: Eindejaarsborrel

Menu