Hoofdnavigatie

impressies van bijeenkomsten

Verborgen Verhalen Gevangen op Oude Plekken Samen dwalen door de oude stad onder leiding van verhalenvertellers Guus Welten en Christiaan Schraven.

 26 maart 2018 Wat hebben we weer genoten. Guus Welten vertelde over de geschiedenis van de stadsboerderij van zijn Opa en Oma, de bakkerij Welten en over het huidige Hijgend Hert dat toen de stal was van hotel de Keijzer. Christiaan vertelde over de Ginnekenstraat in de jaren 50. Dit soort cultureel erfgoed deed deed vele herinneringen terugkomen. Het boek van Guus: “gelukkig hebben we de foto’s nog” en van Christiaan “Mijn Jaren 50 in Breda” trokken gretig aftrek. Heel hartelijk dank Guus en Christiaan!! We aten deze avond met 34 leden. TOP!

Debat met alle politieke partijen in Breda over hun visie op Breda, stad van de toekomst.

5 maart  2018 We hadden een volle bak met meer dan 100 mensen!! Ze waren er allemaal! BOB, Breda’97, Bredase Stadspartij, CDA, D’66, GroenLinks, PvdA, SP, Trots/OPA, Volkspartij Breda, Volmondig Ja, VVD, 50plus. Jeroen van Glabbeek en Eric Martens ondervroegen de partijen. Yolanda Sjoukes keek en luisterde kritisch en gaf 2 keer commentaar. De zwevende kiezer bleef ook na afloop zweven, zo bleek. Het waren veel partijen, dat klopt, maar op deze avond leek het alsof iedereen zeer eensgezind was. Nou, dat gaan we dan zien de komende 4 jaar. Het was beleefd, vrolijk, maar ook tam en weinig diepgang. Het nieuwe college wordt gevormd door VVD, PvdA en D’66. Veel succes!

Algemene jaarvergadering vereniging Stadssoceïteit De Gouden Cirkel.

 5 maart 2018 We hadden een vlotte jaarvergadering. Omdat we met 25 mensen hadden gegeten van te voren, was hij “druk” bezocht. Het bestuur kon terugkijken op een productief, dynamisch en drukbezocht jaar. De leden reageerden positief. We namen afscheid van Frans van de Hoogenhuyze als bestuurslid, die het zijn tijd vond om andere dingen te gaan doen. Marijke van der Putten volgde hem op als voorzitter. We danken Frans zeer hartelijk voor zijn bijdrage aan de Gouden Cirkel. We kochten een heel mooi boek voor hem.

boek voor Frans

 

Van de Grote Kerk tot het kleine graf. Gastspreker Roel Stapper

29 januari 2018 Roel Stapper gaf een schets van de geschiedenis van het begraven in Breda en de veranderingen in rouwrituelen door de eeuwen heen. Waarom begraven, waarom cremeren, waarom de grote wisselingen tussen deze twee oervormen van lijkbezorging? Hoe zagen de rouwrituelen er vroeger uit in Breda? Welke ontwikkelingen hebben we doorgemaakt? Hartelijk dank Roel Stapper, directeur van Stichting Zuylen.

    

Feestelijk jaardiner voor leden. Top gast: Joep Peeters.

15 Januari 2018 We hadden meer dan 60 leden die met elkaar het nieuwe jaar inluidde. Het was heel gezellig en lid Joep Peeters kreeg al snel de beentjes van de vloer. Bedankt Joep!!!

  

De ontdekking van Jan IngenHousz: de beroemdste onbekende Bredanaar.

27 november 2017

Het wethouderschap onder vuur, het vuur van onze wethouders.

30 oktober 2017. Alweer een volle zaal in de Avenue. Vier van de zes wethouders van Breda worden aan de tand gevoeld over het wethouderschap in het algemeen en hun prestaties in het bijzonder. Rodney Weterings, voormalig wethouder in Den Bosch en nu adviseur bestuurlijke innovaties, belicht recente bestuurlijke ontwikkelingen. Veel prikkelende vragen uit de zaal.

De burgemeester anno 2017: burgervader, netwerker, crimefighter?

25 september 2017: burgemeester Paul Depla aan het woord over zijn werk in Breda. Eerst Marcel Boogers over ontwikkelingen in het lokale bestuur en de rol van de burgemeester daarin. Interviewers Frank Hendriks en Marijke van der Putten voelen Depla aan de tand. De volle zaal laat zich niet onbetuigd. Foto’s volgen.

Het West-Brabants gedeelte van de Hollandse Waterlinie

28 augustus 2017

In de reeks “ons cultureel erfgoed nabij” : de (her-)ontwikkeling van de wijk Belcrum

26 juni 2017: Een pittige avond: aftrap om 19.00 uur, vier presentaties, interviews, reflecties, een column en nog napraten ook! Een lange zit dus voor de ruim 80 belangstellenden die toch geboeid alles volgden. Er valt nu eenmaal veel te vertellen over het ontstaan, de veranderingen en de toekomst van een van de meest begerenswaardige wijken van Nederland! Veel te veel om hier samen te vatten. Over een aantal maanden kunt u alles op uw gemak lezen in een boekje dat we over de Belcrum gaan maken. Net zo’n boekje als dat we over de wijk Heuvel hebben gemaakt.

Wandeling in de Belcrum

14 juni 2017: Bezoek aan de Belcrum! Na ontvangst in de prachtige watertoren, leidt lokale gids Herman Kappers een groep van een kleine 40 Cirkelaars rond in de boeiende wijk Belcrum. We staan uitgebreid stil bij de tijdcapsule op de plaats van het Speelhuis. Verbazen ons in de skate-hal wat voor sprongen daar gemaakt worden. Wandelen door het strandzand van Belcrum Beach naar de broedplaats Stek voor startende bedrijfjes. Op de plaats van de oude veiling (tankstation bij de Jumbo ) vertelt Herman sappige verhalen over de grote bedrijvigheid in en om de haven die daar nog lag. Met alles wat er uiteraard bijhoorde: handel, opslagloodsen, cafés en bordelen. Boeiend hoor. Via het terrein KlaversJansen voor meer “gevorderde” bedrijven en culturele instellingen, over de prachtige, koele Speelhuislaan naar het station. Een gebouw dat aanleiding blijkt voor stevige meningen! Langs de rechtbank in aanbouw, de plek van ijzergieterij Touw, naar restaurant Maritz. Koele drankjes en lekker eten! Instemmend geklap voor onze uitstekende gids Herman die een presentje krijgt aan het slot van een geweldig middagje Belcrum!

Mark(dal) en Breda

29 mei 2017: Feest in een snikheet Breda: NAC gepromoveerd! Maar ook feest in ons eigen clublokaal De Avenue. Sjef Langeveld van de Vereniging Markdal neemt ook nog maar even de geplande bijdrage van Jettie Rattink voor zijn rekening. Gedreven en boeiend verhaalt hij van de betekenis van Mark en Markdal voor de stad Breda. Plannen voor behoud en ontwikkeling van rivier en aanliggend landschap worden op een heel bijzondere wijze gemaakt: namelijk (ook) door bewoners/gebruikers, samen met mensen van gemeente en waterschap. Zeer opvallend: geen inspraak, maar meedoen en zeggenschap! Uniek voor Breda, maar ook landelijk opvallend, getuige de prijs die de Vereniging Markdal van minister Schippers heeft gekregen.

Erfgoedkaart Breda en bijzondere plekken met verborgen verhalen.

24 april  2017: voor een vol Avenue presenteert Christel Eversdijk, landschapsarchitect bij de gemeente,  de allereerste Erfgoedkaart van Breda. Vervolgens:  boeiende verhalen over bijzondere plekken in de stad, verteld door boeiende mensen: Eloi Koreman, Marc Berends en Laurens Siebers .

Christel Eversdijk presenteert een tussenstand van de Erfgoedkaart Breda. Om een indruk te geven waar dat over gaat: klik met de linkermuisknop op de volgende link:

Erfgoedkaart inhoud

Zo ongeveer alles wat Breda tot Breda maakt wordt geanalyseerd, beoordeeld en uiteindelijk gewaardeerd. Niet in de zin van euro’s maar als belang voor het cultureel erfgoed in de stad. Uiteindelijk moet de politiek de vast te stellen “kaart”  leiden tot beleid om waardevolle elementen  te behouden.

Hieronder een pagina van BNdeStem over de verhalen die verteld zijn over een een aantal bijzondere plekken in de stad.

 

Het aanzien van onze binnenstad: niet om aan te zien?

27 maart 2017: passen de (winkel) puien op de begane grond nog wel bij het historisch karakter van veel panden in de binnenstad?

Een schot in de roos, blijkens de grote opkomst (meer dan 100 bezoekers!) en de geanimeerde stemming. Duidelijk kwam naar voren dat iedereen vooral met z’n eigen ding bezig is, te weten: de economische functie. De term cultureel erfgoed werd niet genoemd, laat staan dat het de moeite waard zou zijn om het historisch karakter van de binnenstad te bewaren. Wetenschapper Wout van der Toren Vrijthof benadrukte het belang van een samenhangend beleid  en wethouder Boaz Adank kondigde prompt een nieuwe beleidsnota aan. De noodzaak daarvan werd in de zaal breed onderschreven: zonder een duidelijke visie, zonder actieve handhaving en zonder gedeelde passie voor een fraai uitziende historische binnenstad, zal Breda zijn eigen karakter steeds meer verliezen. Wordt zeker vervolgd!

Hoe Breda zijn harnas en dwangbuis uittrok en een mooie, ruime stad werd.

6 februari 2017: het nieuwe Breda na de slechting van de vesting. Jan Willem Messer, ex-gemeentelijk stedenbouwkundige, toont unieke beelden van de uitleg van Breda na het vrijgeven van de stad door het Ministerie van Oorlog aan de gemeente en de toenmalige projectontwikkelaars. De stad Breda moest zelf het opruimen van de verdedigingswerken betalen. De hoge kosten daarvan werden opgebracht door het verkopen van de vrijgekomen gronden: de sloop van de dwangbuis levert bouwgrond op. Jan Willem laat zien welke zeer ambitieuze plannen gemaakt worden voor de uitleg van Breda. Vooral voor de gegoede stand: veel plannen met ruime percelen en veel parkachtige omgevingen. Zo veel dat het Rijk de gemeente op de vingers tikt: er moet ook gebouwd worden voor de minder draagkrachtigen. Dat gebeurt dan ook, zij het met mate. Daarom kenmerkt het huidige Breda zich nog steeds door een ruime, groene aanblik! 

 

   

Carnaval in Breda

30 januari 2017: een avond over onze rijke geschiedenis als carnavalsstad. Met prachtige oude verhalen en unieke filmbeelden werd ons een historische blik gegund  in onze cultuur van plezier en leven met zin en onzin. Daarvoor waren twee rasechte Bredase sprekers naar de Avenue gekomen.
Wim van der Veeken is carnavalshistoricus, van beroep taalkundige met een voorliefde voor de Middelnederlandse 16e en 17e -eeuwse literatuur.
Vooral de sociologische aspecten van het carnaval hebben zijn aandacht. Die kennis van de historie van de Vastenavond, zoals het leutfeest eeuwenlang heette, het heeft al geresulteerd in diverse lezingen, zoals: “Vrouwen en Carnaval”, “Maskerade-oproeren” en “Plaatsnamen in Brabant en Limburg”.
Ton Hinten is ingenieur en bestuurslid en samensteller van het maandelijks programma van de Heemkundekring Engelbrecht van Nassau.
Hij heeft een film over de geschiedenis van het Bredase Carnaval samengesteld. Tijdens deze avond vertoont hij het gedeelte vanaf 1936.

De lokale omroep Breda NU heeft tijdens de avond opnamen gemaakt die inmiddels al regelmatig op de lokale zender te zien zijn geweest. Leuk van Breda Nu dat ze toestemming hebben gegeven om u hieronder de opnamen te laten zien. Druk op de pijl en de leut barst los.

Presentator Jac Kriens interviewt Wim van der Veeken

 

De Vrede van Breda

28 november 2016 Boudewijn van de Calseijde houdt een bevlogen voordracht over de Vrede van Breda van 1667. Volgend jaar dus 350 jaar geleden. Over bommen en granaten bij de vele zeeslagen. De commercieel/politieke belangen van Engeland, Denemarken, Frankrijk en de Nederlanden. De bemiddeling door de Zweden. De invasie in Breda door soldaten en diplomaten. Resultaten: New York niet meer van “ons”, Suriname wel.  Handelsverdrag over specerijen, tabak, slaven, hout, katoen. Die vrede een feestje waard?  Houdt het maar op een herdenking.

Voor het verslag door Yvon Né: klik met linkermuisknop op de volgende link: verslagvredevanbreda  U ziet nu links onderin die naam opnieuw verschijnen. Klik daar ook nog even op en lees!

 

Bijeenkomst 31 oktober: Breda Spoort door Walter van de Calseijde.

Met zeer veel verve, passie en enthousiasme heeft Walter van de Calseyde verteld over 150 jaar spoorzone Breda. Walter o.a. bekend door zijn “Havenboek” schreef een prachtig nieuw boek “Breda Spoort”. Met zo’n 90 mensen was ook deze bijeenkomst weer goed bezocht. Hartelijk dank Walter! Het signeren van de boeken gaf velen een plezierig contact met de schrijver. Dank Guus Welten voor de foto’s.

Walter van de Calseyde

Walter van de Calseyde

aandacht voor Walter van de Calseyde

aandacht voor Walter van de Calseyde

 

Fiets- en wandelplan langs het water opnieuw actueel!

Uniek plan van De Gouden Cirkel 2009. Een fiets en wandel plan langs het water van Breda. Recentelijk weer aangeboden aan wethouder Paul de Beer (22 februari). Op 13 juni presenteerde de wethouder zijn nieuwe plannen. Wij zien dat het college zeker geïnspireerd was door ons eerder bedacht plan! Top!!

Klik op de foto en het boekje wordt zichtbaar.

 

Het Nassauhotel

6 juni 2016 Mark Buijs en Lukas Ruijs, hartelijk dank voor jullie geweldige verhalen.We hadden weer een volle zaal belangstellenden, die 2 keer 45 minuten ademloos hebben zitten luisteren. Ook waren en 2 zusters aanwezig, vorige bewoonsters van de 4 hofhuizen. Een van hen vertelde nog even kort hoe zij hun tijd hadden ervaren en hoe ze nu het nieuwe Nassauhotel vonden. “het is zo anders, dan doet het je niet zoveel, maar het ziet er wel mooi uit.”

Mark Buijslukas ruijsIMG_0515  IMG_0273

 

Industrieel Erfgoed

25 april 2016 Wat een mooie enthousiaste verhalen hebben we  gehoord van Raoul de Zwart ,Frank Siegmund over zijn prachtige maquette en vooral zijn zeer gedetailleerde kennis,Jan Brouwers met feiten en overzichten en Laurens Siebels met zijn passie voor “de electriciteits tempel”

IMG_0158   maquette2

maquette1 images (2)

 

De Baronielaan

21 maart Jan Willem Messer vertelt over de geschiedenis van de Baronielaan en het belang van deze laan voor de ontwikkeling van Breda

 

Loek Melis tekende alle huizen van de Baronielaan. Van Kemenade-Hollaers gaf het boek uit. Beide waren aanwezig. Loek signeerde verschillende boeken.

 

Breda waterstad

22 februari 2016 De Gouden Cirkel brengt het debat over het doortrekken van de Mark weer op gang!!

IMG_9441

BN de Stem juicht toe dat De Gouden Cirkel Het debat weer op gang brengt

Breda Waterstad. Zeer drukbezochte avond 22 februari 2016

Op 22 februari , de ochtend voor onze bijeenkomst vermeldt BN de Stem nog eens uitvoerig waar ons debat over zal gaan.

 

 

 

Menu