Hoofdnavigatie

Agenda

Datum
Tijdstip
Onderwerp
Gastspreker(s)
Locatie
 • 23/01/2017
  18.00 - 23.00
  Exclusief voor leden Jaardiner
  De Avenue
 • 30/01/2017
  20.00 - 22.00
  Het Bredase Carnaval, unieke verhalen, oude gewoonten en nieuwe vitaliteit. Met film, foto's en meziek!
  Carnavalshistoricus Wim van der Veeken gaat in op de historie tot 1936. Ton Hinten, bestuurslid van Heemkundekring Engelbrecht van Nasssau, vertoont een film over de periode vanaf 1936
  De Avenue
 • 06/03/2017
  20.00 - 22.00
  Eind 19e eeuw, een bijzondere groeifase van de stad Breda. Nieuwe ontwikkelingen bieden de stad eindelijk kansen om te groeien. Waardoor ontstaat de bloeitijd van Breda en wat is de betekenis ervan voor het welzijn, welvaart en stadsontwikkeling?
  Jan Willem Messer is de gastspreker. Hij is gepokt en gemazeld in de stedebouw en werkte 14 jaar als stedenbouwkundige bij de gemeente.
  de Avenue
 • 27/03/2017
  19.00 - 19.30
  Jaarvergadering voor leden
  De Avenue
 • 27/03/2017
  20.00 - 22.00
  Actueel debat: Het aanzien van onze binnenstad: niet om aan te zien? De etalages zijn niets bijzonders. Maar daarboven: historische gevels die juist wel het verhaal van de geschiedenis van onze stad vertellen. Moet dat zo doorgaan vanwege economische belangen en groei? Wie bepaalt dat eigenlijk? Eigenaren, winkeliers, horeca, gemeente, politiek, bewoners? Partijen met elkaar in debat. Organisatie samen met de wijkkraad Stadshart Valkenberg.
  Deelnemers debat:Marianne de Bie, wethouder;Patty Aartsen, voorzitter VCOB;Paul Bluemink, voorzitter ondernemsersfonds; Patrick van Asch, horecaondernemer; Cas Christiani,hoofd afd.toezicht gemeente; Piet Maanders, voorzitter wijkraad Stadshart/Valkenberg; Guus Welten en Laurens Siebers: fotorapportage. Debatleiders: Jac Kriens en Marijke van der Putten.
  De Avenue
 • 24/04/2017
  20.00 - 22.00
  Verborgen Verhalen Gevangen op Oude Plekken. Primeur: presentatie van de allereerste Erfgoedkaart van Breda en interessante verborgen verhalen. De gemeente heeft gebieden, gebouwen, straten en wijken in kaart gebracht, bekeken vanuit hun historisch culturele geschiedenis. Inclusief de waarde daarvan. Christel Eversdijk vertelt over het totstandkomen, betekenis en toepassing.
  Christel Eversdijk: landschapsarchitect gemeente Breda. Eloi Koreman: kunstenaar en architect. Marc Berends: architectuur, bouwhistorie en restauratie gemeente Breda. Laurens Siebers: allround verhalenverteller.
  De Avenue
 • 29/05/2017
  20.00 - 22.00
  Het Markdal: vol verrassingen en plannen. De bijzondere relatie tussen Mark en Breda wordt belicht aan de hand van een kort historisch overzicht. Jettie Rattink en Sjef Langevald vertellen het waarom van hun vereniging Markdal, de resultaten, knelpunten en plannen. Ze lichten toe hoe zij als burgers het initiatief hebben overgenomen om het Markdal duurzaam en vitaal te maken. Hoe burgers de regie nemen en krijgen in samenwerking met gezagsdragers en belanghebbenden. Een inspirerend voorbeeld voor andere burgerinitiatieven!
  Jettie Rattink, voorziitter en Sjef Langeveld, vice-voorzitter van de Vereniging Markdal. Agrariër Jan Jansen vertelt wat de aanpak voor hem betekent.
  De Avenue
 • 14/06/2017
  15.30 - ?
  Exclusief voor leden: excursie Belcrum. Rondwandeling langs interessante plekken, verhalen over de geschiedenis en plannen in de Belcrum, de meest bruisende wijk van Breda. Na de wandeling: borrel en diner in het nieuwe restaurant Maritz Slow Food.
  Wijkbewoner Herman Kappers leidt ons rond in de sterk veranderende wijk.
  Watertoren, Speelhuislaan 158
 • 26/06/2017
  19.00 - 22.00
  Tweede conferentie "Ons cultureel erfgoed nabij" : (her)ontwikkeling van de booming wijk Belcrum. Hoe doet Breda dat en vooral: hoe doet de wijk dat? Welke plaats eisen/vragen/krijgen bewoners? Welke visies? Wordt het vele mooie cultureel erfgoed bewaard? Kijk op de speciale Facebook pagina Belcrum in Beeld voor veel achtergrond en foto's van de Belcrum door bewoners. Zie ook onder de knop Nieuws op deze site.
  Toelichting op plannen door Martien Kuipers, Ben de Vugt en Onno van der Heijden. Reflecties door prof. Wytze Patijn, oud Rijksbouwmeester. Willem van de Maden, stadsontwikkeling Den Bosch. Yolanda Sjoukes, hoofd stadsredaktie BNdeStem.
  De Avenue (inloop vanaf 18.30)
 • 28/08/2017
  20.00 - 22.00
  Het West-Brabantse gedeelte van de Hollandse Waterlinie. Film met toelichting van de maker: Raoul de Zwart. Hoe ligt dat verdedigingswerk er 150 jaar later nu bij? Hoe wordt het nu nog gebruikt en beheerd? Wim Klinkert belicht het strategisch belang voor het land en de relatie met vesting Breda. Heeft die Waterlinie wel nut gehad?
  Raoul de Zwart, filmmaker. Wim Klinkert, hoogleraar militaire geschiedenis KMA Breda.
  De Avenue
 • 25/09/2017
  20.00 - 22.00
  Burgemeester Paul Depla over ontwikkelingen in de lokale democratie. Hij etaleert zijn visie op het duale systeem, burgerparticipatie, veiligheid en het ambt van burgemeester.
  PaulDepla, burgemeester van Breda.
  De Avenue
 • 30/10/2017
  20.00 - 22.00
  "Het vuur van onze wethouders, het wethouderschap onder vuur" . De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Tijd dus om het college-akkoord 2015-2019 tegen het licht te houden: brandende ambities, idealen, doelen, visies, bijdrage aan ons Cultureel Erfgoed? Eigenschappen van een goed wethouder? Baan of roeping?
  Ze vinden onze avond nogal belangrijk: 4 van de 6 wethouders zijn van de partij! de Bie, Haagh, van Lunteren en de Beer. Rodney Weterings schetst de ontwikkkelingen in het lokaal bestuur. Scherpe vragen door Kriens en van der Putten, hopelijk ook uit de zaal!
  De Avenue
 • 27/11/2017
  20.00 - 22.00
  Markante Bredase mensen. Een nieuwe serie over mensen die symbool staan voor een bijdrage aan de geschiedenis van Breda. Als eerste de beroemdste onbekende Bredanaar : Jan IngenHousz (1730-1799). Arts, wetenschapper, 'ontdekker' van de fotosynthese, leidend tot een wetenschappelijk beeld van het ecosysteem.
  Geerdt Magiels. Bioloog en filosoof. Auteur van 'Van zonlicht tot inzicht, de ontdekking van Jan Ingenhousz'.
  De Avenue
Menu